Zašto učiti njemački jezik?

Sve veći privredni razvoj i težnja Crne Gore za pristupanjem Evropskoj uniji nameće potrebu za učenjem i upotrebom stranih jezika. Zbog toga, učenje njemačkog jezika dobija sve veći značaj.

Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrijebiti da mijenjate svijet

Nelson Mandela

Rasprostranjenost njemačkog jezika

Na teritoriji Evrope, njemački je maternji jezik za oko 100 miliona stanovnika Evrope i time je on drugi najviše korišćen maternji jezik u Evropi. Njemački se govori u Njemačkoj i Austriji, velikom dijelu Švajcarske, Linhtenštajnu, Luksemburgu, djelovima sjeverne Italije, istočne Belgije i istočne Francuske. Smatra se da je najvećem broju stanovništva Evropske unije njemački maternji jezik. Osim toga, njemački je jedan od zvaničnih jezika Evropske unije, i jedan od tri radna jezika Evropske komisije.

Studije i nauka

oznavanje njemačkog jezika je od velikog značaja za studente i stručnjake iz različitih oblasti, budući da postoje različiti programi stipendiranja i razmjene studenata, istraživača i stučnjaka sa zemljama njemačkog govornog područja i njihovim univerzitetima. Jedan od uslova za prijavljivanje za ove programe je svakako poznavanje njemačkog jezika.

Mogućnosti zaposlenja

Znanje stranih jezika stvara brojne poslovne mogućnosti i povećava šanse na tržištu rada u Crnoj Gori i van nje. Njemačka je jedna od najrazvijenijih zemalja današnjice i njena privreda je u mnogome upućena na kvalifikovane strčnjake iz inostranstva. Angažman njemačkih i austrijskih firmi u Crnoj Gori je u stalnom porastu i poznavanje njemačkog jezika poboljšava šanse za zaposlenje u firmama i predstavništvima zemalja njemačkog govornog područja u Crnoj Gori. Osim toga, sa znanjem njemačkog jezika dobija se pristup i tržištu rada zemalja u kojima se govori njemački jezik.

Turizam i ugostiteljstvo

Njemci, Austrijanci i Švajcarci spadaju među najveće svjetske putike. Svake godine Crnu Goru posjeti veliki broj turista sa njemačkog govornog područja pa je znanje njemačkog jezika od velike važnosti za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu.

Njemački kao jezik kulture i nauke

Zemlje njemačkog govornog područja imaju bogato kulturno nasleđe. Sa znanjem njemačkog jezika u prilici smo da na neposredan način upoznamo jednu od najvećih evropskih kultura u originalu jer je njemački jezik, jezik književnosti Getea, Šilera, Kafke, Mana, zatim jezik velikih filozofa Ničea i Kanta, jezik Mocarta, Baha i Betovena, Vagnera, Frojda, Ajnštajna i mnogih drugih genija njemačkog govornog područja.

Dobijajte obavještenja o novostima

Ukoliko želite da ostavite svoje lične podatke, kako bi putem mail-a dobijali obavještenja o novostima u Njemačkom domu Crne Gore