Intervju sa polaznicima

Radomir o učenju njemačkog jezika

Radomir o učenju njemačkog jezika

DHM: Zašto učiš njemački jezik? 

Radomir: Zato što mi je želja koju sam još ranije želio ostvariti, a za to nikada nisam imao vremena. Sada, kada imam svoje vrijeme, želim realizovati želju i obećanje dato dragoj osobi koja ga je tako dobro govorila da je na mene prenijela utisak trajan do danas. Kao drugi razlog naveo bih stanje u zemlji: iako imam prilično razvijen posao i svoju kancelariju, uređenost, usklađenost i stabilnost su težnje kojima stremim. Kao broj tri, rekao bih da je njemački carski jezik - ljubitelj sam Germanske istorije, Bizmarka kao ličnosti i mitologije nordijske kulture koje ima kod svih Germana. 


DHM: Koliko dugo učiš jezik i na kom si nivou? 

Radomir: Polaznik sam na nivou A1.1, učim ga skoro dva mjeseca. 


DHM: Šta ti se naročito dopada kod njemačkog jezika? 

Radomir: Najviše mi se dopada kako zvuči, jačina imperativa koja je po mom mišljenu zvučnija na njemačkom nego na bilo kom drugom jeziku. 


DHM: Šta ti se naročito dopada kod DHM? 

Radomir: Recimo da mi je najbolje to što je način učenja drugačiji, intenzivan, a opet temeljan i bazira se na komunikaciji i laganim smjernicama, pamtiljivim igrama i sjajnom predavaču kojeg često više logički nego poznavanjem jezika razumijem, ali i to će se promijeniti vremenom, zato sam i jesam tu. 


DHM: Imaš li savjet za sve koji uče njemački jezik?

Savjet je jednak kao i za sve u životu: „Go hard or go home“, to je nešto što sam naslijedio iz sporta, ali je filozofija primljenjljiva na sve. Dakle, ako ste krenuli da radite, u ovom slučaju učite, onda se posvetite tome i umom i srcem. Ne postoji ono što je preče u tom terminu, govorimo o redovnim stvarima, priznati sebi koliko ne znaš, i raditi na tome da saznaš više i bolje svakim časom nastave. 

Dobijajte obavještenja o novostima

Ukoliko želite da ostavite svoje lične podatke, kako bi putem mail-a dobijali obavještenja o novostima u Njemačkom domu Crne Gore